یکشنبه، ۲ آذر ۱۴۰۴

شاید مهمترین بخش برای درک خودشناسی، شناخت عواملی است که مزاج ما را تغییر میدهند. طبق دستهبندی دقیق کتاب، ما با ۱۱ نوع مزاج سر و کار داریم که دائم بر ما اثر میگذارند:
مزاج نوعی: مزاج کلی انسان در برابر سایر موجودات (انسان نسبت به ماهی، گرمتر است).
مزاج صنفی (منطقهای): مزاج ساکنان یک منطقه جغرافیایی خاص (مثلاً آسیاییها نسبت به اروپاییها یا اسکیموها تفاوت مزاجی دارند).
مزاج شخصی: همان اثر انگشت مزاجی شما! حالتی که مخصوص شخص شماست و باید آن را کشف کنید تا سالم بمانید.
مزاج عضوی: هر عضو بدن ساز خود را میزند! استخوان باید سرد و خشک باشد تا محکم بماند؛ خون باید گرم و تر باشد تا جریان یابد. تغییر مزاج اعضا یعنی بیماری.
مزاج سن:
کودکی: گرم و تر (رشد سریع)
جوانی: گرم و خشک (هیجان و قدرت)
میانسالی: سرد و خشک (شروع فرسایش)
پیری: سرد و تر (ضعف و رطوبت غریبه)
مزاج جنس: مردان عموماً گرمتر و خشکتر از زنان هستند (به دلیل تفاوت هورمونی و ساختاری).
مزاج فصل: بهار (معتدل)، تابستان (گرم و خشک)، پاییز (سرد و خشک)، زمستان (سرد و تر).
مزاج مکان (جغرافیا): زندگی در کوهستان (سرد و خشک) با زندگی در کنار دریا (گرم و تر یا سرد و تر) بدن شما را تغییر میدهد.
مزاج غذا: مهمترین عامل قابل کنترل! هر لقمهای که میخورید، کیفیت خون شما را تغییر میدهد.
مزاج شغل: فعالیت زیاد بدن را گرم میکند؛ پشتمیزنشینی و سکون، بدن را سرد میکند.
مزاج عادت: “عادت، طبیعت دوم است”. کارهایی که تکرار میکنید (مثلاً دیر خوابیدن) مزاج جدیدی برایتان میسازند.
نتیجهگیری:
سلامتی یعنی مدیریت این ۱۱ عامل. شما نمیتوانید سن یا جنسیت خود را تغییر دهید، اما میتوانید غذا، شغل و عادات خود را طوری تنظیم کنید که تعادل (مزاج شخصی) خود را بازیابید.